- Startsida
- Miljö & klimat
- Biogasanläggningen – vi tar hand om ditt matavfall
Biogasanläggningen – vi tar hand om ditt matavfall
När du sorterar ditt matavfall bidrar du till att skapa biogas och värme. Falköpings biogasanläggningen tar emot och behandlar matavfall från hushåll och storkök samt fettavskiljarslam från kommuner i Skaraborg.
Av matavfallet gör vi biogas som är ett förnybart fordonsbänsle samt biogödsel som används som gödsel på åkrar. Utöver detta använder vi en mindre del av biogasen för uppvärmning av rötkammare och lokaler på anläggningen.
Så blir matavfallet biogas
Källsorterat matavfall från ditt hushåll eller storkök läggs i de bruna papperspåsarna och slängs i matavfallskärlet. Matavfallet samlas in och levereras till Falköpings biogasanläggning som ligger på Hulesjöns avloppsreningsverk i Falköping.
Förbehandling av matavfall
Första steget i processen är förbehandling av matavfallet. I förbehandlingen mals matavfallet i en kvarn. Samtidigt tillsätts fettavskiljarslam eller vatten för att späda det malda matavfallet till en pumpbar slurry. Matavfallet kan nu pumpas vidare till andra steget.
Rötning och kompostering
Det andra steget är rötning. I rötkammaren bryts matavfallet ner av mikroorganismer i en syrefri miljö. För att mikroorganismerna ska trivas hålls en temperatur i rötkammaren på 55°C. I denna process bildas biogas som består av ungefär 60% metan och 40% koldioxid.
Det som blir kvar av matavfallet efter rötning är en produkt som kallas biogödsel. Biogödseln används som jordförbättringsmedel på åkrar. Falköpings kommuns biogödsel är KRAV-certifierad.
Växtnäring och metallinnehåll
- Riktlinje kvalitet för Biogas
Länk till annan webbplats.
- Innehållsdeklaration 1januari – 30 juni 2024
Pdf, 779.3 kB.
- Innehållsdeklaration 1 juli – 31 december 2024
Pdf, 330.9 kB.
- Råd och anvisningar för användning av biogödsel
Pdf, 561 kB.
Uppgradering av biogas
Det tredje steget är att uppgradera biogasen. Biogasen som har bildats i rötkammaren består av 60% metan och 40% koldioxid, men för att kunna använda biogasen som fordonsbränsle behöver den renas från koldioxid. Reningen sker i en uppgraderingsanläggning, en så kallad vattenskrubber. Koldioxid avskiljs tills metanhalten är minst 97%. Därefter transporteras den renade gasen i rörledningar till en tankstation vid Ålleberg Center där den kan tankas som fordonsbränsle.